Bodemisolatie

Bodemfolie is een simpele maar buitengewoon doeltreffende manier om uw kruipruimte te isoleren en deze kurkdroog te krijgen waarin leidingen en ophangbeugels veel langer meegaan.

In de kruipruimte moet de lucht zo droog mogelijk zijn, ongeacht de temperatuur. Dat is dus in tegenstelling met de eisen voor woon- of werkruimte die erboven ligt. Daar is immers een optimale verhouding van temperatuur en vocht gewenst.

Deze stevige folie stopt de verdamping van vocht in de kruipruimte vrijwel volledig en houdt daarmee veel meer vocht tegen dan korrelige materialen zoals schelpen of piepschuim verpakkingschips. Hoewel de folie veel meer vocht tegenhoudt, heeft het bijna geen thermische isolatiewaarde, waardoor het de warmtebalans van de kruipruimtebodem niet verstoort.

bodemfolie-nat
bodemfolie-droog
bodem isolatie

Het aanbrengen van een vochtisolerende of waterkerende folie op de bodem van de kruipruimte reduceert de relatieve luchtvochtigheid tot circa 60% en het houtvocht tot 10%. Bodemafsluiting als vochtisolatie is de oplossing. Naast de relatieve vochtigheid en het houtvochtpercentage is ook de dampconcentratie van belang. In een vochtige kruipruimte bedraagt de relatieve luchtvochtigheid vaak 90 tot 95%.

De folie houdt dus wel het vocht tegen dat uit de bodem komt maar niet de positieve warmtestroom die in de winter uit de grond de kruipruimte binnenkomt. Deze warmte komt ten goede aan de funderingsmuren en de koude ventilatielucht die in de winter over de bodem strijkt.